Објављено дана Оставите коментар

Patuljasti zec kao kućni ljubimac

Patuljasti zečići su vrlo popularni kao kućni ljubimci. Pre nego što se odlučite da nabavite zeca bilo bi poželjno da se dobro informišete na koji način možete brinuti o njemu kako biste mu obezbedili dug i srećan život.

Zapamtite, kupovinom kućnog ljubimca doneli ste u svoj dom novog člana porodice kome su potrebni ljubav, nega, igra i pažnja. Znaju da budu vrlo slatki i umiljati, zabavni i vragolasti i nesumnjajte da će često da Vam izmame osmeh na licu.

Kako brinuti o patuljastom zecu?

Iako se nazivaju patuljastim Vi ćete ga u pet shopu kupiti kao vrlo malog, ali morate biti spremni na to da će za par meseci biti barem tri puta veći. Dakle, legenda je da oni nikada ne rastu, što je razočaravajuća vest za one koji žive u stanu. Mogu da porastu do 45cm a njihova kilaža u proseku iznosi oko 1,5kg.

U patuljaste zečiće spadaju sledeće rase: lavlja glava, ovnoliki, patuljati obojeni zec i drugi.

Moraju imati kavez koji je dovoljno prostran da mogu da trčkaju po njemu jer ne mogu biti mirni ni sekund. U kavezu uvek moraju da imaju svežu vodu i seno. Kao podloga kavezu preporučuje se piljevina, zec će odabrati jedan ćošak u kavezu gde će vršiti nudždu.

*** Ponudu kavaza možete pogledati na našem online sajtu www.veselafarmica.com

Kavez treba čistiti svakodnevno, kako bi se higijena održavala na pravi način.

Ishrana

Pored sena, hrane se granulicama za glodare, voćem i povrćem, ali ne u velikim količinama jer je njihov stomak izuzetno osetljiv. Kupus nije nikako preporučljiv za glodare jer je težak za varenje.

Osobine

Patuljasti zečevi vole slobodu. Neće uživati ako ih vučete za uši ili pak gnjavite. Pustite ih da trče i skakuću, da se kriju, dajte im drvene igračke koje mogu da glođu i vodite računa da Vam ne izgrickaju kablove u kući.

Zeca nikako ne podižete tako što ćete ga uhvatiti za uši, to ga može uplašiti i povrediti istovremeno, podižu se za kožu na leđima ili ga prosto nežno uzmete u ruke i privijete uz sebe 🙂

Zečevi se ne kupaju jer ne smrde i kupanje nije preporučljivo. Svoje krzno čiste sami, tako što se ližu kao mačići.

Nestašni su i vrlo umiljati 🙂

Vrlo rano postaju polno zreli, već sa šest meseci mogu da se pare.

Životni vek patuljastog zeca je u proseku oko 10 godina.

Do sledećeg druženja…

Vaša www.veselafarmica.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *