Објављено дана Оставите коментар

Egzote kao ljubimici

Guld Amadine


Guld amadine spadaju u najlepše egozte na svetu, zbog svojih prelepih živopisnih boja koje krase njihovo maleno telo. Prosečna veličina guld amadine je oko 12-15 cm, a teže oko 15gr.

Kod mužjaka su boje znatno izraženije, dok su kod ženke zagasitije. U odnosu na boju glave, u prirodi se javljaju tri forme guld amadine: crnoglava, crvenoglava i žutoglava, najzastupljenija je crnoglava.

Guld amadine su društvene ptice koje se mogu gajiti zajedno sa pticama slične veličine i temperamenta. Preporučljivo ih je držati u paru ili većim jatima u zavisnosti od raspoloživog prostora.

*** Ponudu kaveza možete videti na našem online sajtu www.veselafarmica.com

Mužjak guld amadine često peva različite varijacije osnovne pesme koja se može poprilično razlikovati, dok ženka ima piskav cvrkut.

Razmnožavanje

Relativno se lako razmnožavaju, ukoliko im se obezbedi odgovarajuće gnezdo. Ženka u proseku snese 4-8 jaja po leglu. Inkubacija počinje nakon što ženka snese dva jaja i traje dve nedelje. Zajedno leže na jajima, a nakon izleganja ptića oboje se staraju o njima.

Hrana

Guld amadine se hrane mešavinom semena za egzote (proso, svetlo seme, muhar, olušteni ovas i seme konoplje), potrebno je u startu ih navikavati na voće i povrće sobzirom da teško prihvataju novu hranu. Pored pomenute hrane tu su i obavezni vitamini, minerali i sipina kost.

Prosečni životni vek

Prosečni životni vek guld amadine je procenjej na 8 godina.

Preporuka Vesele farmice
Ako nemate dovoljno prostora ili samo želite da uživate u prelepom muzičkom žanru ove malene ptice, da osetite kao da se nalazite u prirodi punoj ptica umesto u zagušljivom stanu sa gradskom vrevom, ovo je idealan ljubimac za Vas.

Ne zauzima veliki prostor, ne morate da se igrate sa njim ni da ga šetate, dovoljno je da mu redovno čistite prostor, dajete svežu vodu i hranu, da mu svremena na vreme dajete mlaku vodu u nekoj maloj činijici da može da se okupa, a za uzvrat on će Vaš prostor ispuniti muzikom.

Pokušaćemo ovim kratkim pozajmljenim snimkom sa YouTuba da Vam dočaramo pesmu guld amadine.

Uživajte 🙂

Do naše sledeće priče …

www.veselafarmica.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *